Runners knee of lopersknie

Runners knee of lopersknie

Runners knee of lopersknie heeft de medische term tractus iliotibialis frictie syndroom. Een runners knee geeft tijdens het sporten pijn aan de buitenkant van uw knie. Vooral hardlopers, voetballers en wielrenners kunnen deze klacht krijgen.

klachten bij Runners knee

Heeft u tijdens het sporten pijn aan de buitenste knieknobbel? Dan heeft u waarschijnlijk een lopersknie. Aan het begin van het sporten heeft u nog weinig last, maar tijdens het sporten gaat de knie steeds meer pijn doen. Soms kan er zelfs een zwelling ontstaan. De brandende stekende pijn zorgt er waarschijnlijk voor dat u op houdt met sporten. Na stoppen zakt de pijn vanzelf weer. Maar het is natuurlijk erg vervelend als deze klacht u belet uw sport uit te oefenen.

Hoe komt het?

De iliotibiale pees is een brede pees die aan de buitenkant van het bovenbeen loopt. Hij begint bij uw heupbeen en gaat tot onder de zijkant van de knie, waar hij vast zit aan het bovenste stuk van uw scheenbeen. Als het been beweegt schuift deze pees naar voren en weer terug en schuurt langs de buitenste kniebobbel. Dit schuren zorgt er voor dat de pees geïrriteerd en overbelast raakt. De huisarts zal het misschien hebben over een peesontsteking.

Wat kunt u doen bij Runners knee?

Stoppen met sporten is een oplossing, maar veel enthousiaste sporters kunnen daar niet mee leven. U kunt de knie bij pijn koelen met een coolpack. Dit zorgt direct voor pijnverlichting en u kunt weer verder. Het zorgt echter niet voor herstel. Kijk ook goed naar uw sportschoenen. Zijn deze ouder dan een jaar? Dan is de demping niet goed meer en heeft u nieuwe nodig. Laat u ook adviseren of u eventueel zooltjes in uw schoenen nodig heeft.

Bauerfeind heeft een kniebrace ontwikkeld specifiek voor deze klacht, de Genutrain A3 Hardloopbrace. Deze brace masseert en vermindert kniepijn bij hardlopen. Daarnaast heeft deze brace het voor Genutrain gebruikelijke draagcomfort.