skiduim wat kun je doen?

skiduim wat kun je doen?

Skiduim word ook wel gamekeeper’s duim, jachtopzienersduim genoemd. De medische term is ligamentum collaterale ulnare letsel. Bij skiduim is er een beschadiging in het gewrichtsbandje van het duimgewricht. Dit kan het gevolg zijn van een val, of wanneer een bal de duim naar achter klapt.

Het MCP-I gewricht is het gewricht dat bij deze klacht wordt aangedaan. Dit gewricht wordt op de plaats gehouden door kapsel en banden. Dat zorgt er voor dat de duim geen bewegingen kan maken die niet goed zijn. Aan de binnenkant van de duim zit een gewrichtsband die het MCP-I gewricht op z’n plaats houdt en als juist deze band is beschadigd is er sprake van skiduim.

Klachten bij skiduim

Bij skiduim heeft u pijn aan de binnenkant van de duim ter hoogte van het MCP-I gewricht. Als u drukt aan de binnenzijde van de duim, doet dat pijn. U zult ook pijn ondervinden bij het opendraaien van een pot, of een ronde deurknop. Er kan ook sprake zijn van een zwelling of een gevoel van instabiliteit in de duim.

Behandeling bij skiduim

Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts. Het kan zijn dat deze u doorverwijst naar een fysiotherapeut of een handtherapeut. Immobilisatie door het gebruik van een spalk of brace kan de gewrichtsband de nodige rust geven waardoor deze kan herstellen. Daarnaast geeft een spalk of duimbrace ook direct pijnverlichting.

Deze braces zijn geschikt om de duim te immobiliseren bij skiduim:

Sporlastic Rhizo-hit

Zamst Thumb guard