vergoeding incontinentiemateriaal, hoe zit het?

vergoeding incontinentiemateriaal, hoe zit het?

Wat is incontinentie?

Verliest u ongewild urine/plas of ontlasting/poep, dan heeft u last van incontinentie. Wanneer u last heeft van continentieproblemen, heeft u geen controle over het legen van uw blaas of darmen, waardoor u uw urine of ontlasting niet kunt ophouden. Incontinentie is het gevolg van het niet of onvoldoende functioneren van bepaalde lichamelijke functies.

Wat is de oorzaak van incontinentie bij vrouwen?

Bij vrouwen heeft incontinentie te maken met het afsluitmechanisme van de blaas, sluitspier of bekkenbodem. Normaal gesproken zorgen de spieren er voor dat als je moet plassen er druk is, zodat je het op kunt houden. Deze spieren kunnen om allerlei redenen verslappen wat zorgt voor minder controle op de blaas.

Deze verminderde controle kan komen door:

  • ouder worden en hormonale veranderingen
  • gynaecologische operaties
  • een bevalling
  • overgewicht
  • een gebrek aan beweging
  • (aangeboren) afwijkingen aan de blaas, sluitspier of bekkenbodemspieren

Bij mannen komen deze problemen met afsluitmechanisme van de blaas, sluitspier of bekkenbodem ook wel voor, maar veel minder vaak.

Wat is de oorzaak van incontinentie bij mannen?

Bij mannen is de prostaat vaak de oorzaak van de incontinentie. De prostaat kan groter worden of gaan ontsteken, wat de plasbuis vernauwt. Ook nierstenen kunnen de plasbuis verstoppen. Incontinentie met deze oorzaak wordt meestal behandeld door een uroloog.

Andere oorzaken

Naast de bovengenoemde veel voorkomende oorzaken kunnen er nog legio van andere redenen zijn voor incontinentie, van lichamelijk tot psychisch.

vergoeding incontinentiemateriaal

Vergoeding incontinentiemateriaal is vaak vanuit het basispakket. Het gaat dan wel van het eigen risico af. De eerste 375 euro betaalt u dus zelf. Bij een tijdelijke incontinentie kan het dan handig zijn om het materiaal zelf te betalen. Natuurlijk afhankelijk van de andere zorg die u gebruikt.

De meeste verzekeraars willen dat er eerst een intakegesprek plaats vindt. Tijdens dat gesprek wordt bepaald of en hoeveel incontinentiemateriaal u nodig heeft. Vaak wordt u dan in een profiel geplaatst wat u recht geeft op een vergoeding incontinentiemateriaal voor een aantal stuks per maand. Alles wat u meer gebruikt, moet u zelf betalen.

Voor de nacht zijn er speciale wegwerponderleggers voor in bed. Deze onderleggers beschermen de matras en zorgen er voor dat u ‘s nachts niet in een nat bed ligt. Helaas worden deze onderleggers niet meer vergoed. Alleen wasbare onderleggers vallen nog binnen de verzekering. Om er achter te komen of deze voor u vergoed worden, moet u contact opnemen met uw verzekeraar.
Voor kinderen onder de drie jaar wordt geen incontinentiemateriaal vergoed. Ook niet als de incontinentie een andere oorzaak heeft dan de leeftijd.

Lees hier meer over de soorten incontinentiemateriaal